Recenzija: Nike Mercurial Blade Carbon Fibre kostobrani

Da kostobrani nisi samo komad plastike dokazao je Nike kada je izdao Mercurial Blade kostobrane napravljene od ugljičnih vlakana (eng. carbon fibre). Za one koji nisu upoznati s ugljičnim vlaknima, radi se o vrlo laganome materijali kojemu je jedna od glavnih osobina velika čvrstoča. Upravo je čvrstoča jedna od najbitnijih osobina svakih kostobrana.

Pakiranje

Već se iz samog pakiranja može vidjeti da se radi o luksuznome proizvodu. Kostobrani dolaze u crnoj kutiji s uzorkom ugljičnih vlakana. U kutiji se osim kostobrana nalaze i rukavi u koji se kostobrani umetnu tokom igre da se bi se spriječilo njihovo klizanje. Rukavi su napravljeni od DryFIT materijala koji osigurava maksimalnu prozračnost.

Izrada

Osim već spomenutih ugljičnih valakana, u izradi kostobrana je korištena i dvoslojna Eva+Poron pjena koja prilikom udaraca raspšuje energiju i time smanjuje nastanak ozbiljnijih ozljeda. S unutarnje strane kostobrana nalaze se laserski izgravirani kanali koji odvode vlagu i znoj. Da bi kostobrani što prirodnije stajali, anatomski su dizajnirani posebno za lijevu odnosno desnu nogu. Kostobrani se mogu nabaviti u tri veličine: S, M i L. Nema neke znatne razlike između M i L veličine, tako da se odabirom ne može puno pogriješiti. Testni kostobrani su bili M veličine.

Testiranje

Kostobrani izvrsno stoje uz nogu i prilikom kretanja minimalno klize. Testirani su sa i bez priloženih rukava. Preporuka je da se nose s rukavima. Problem s rukavima bi mogli imati igrači s jačim listovima zbog toga što su dosta uski. Razlika od klasičnih kostobrana se najviše osjeti u težini. Mercurial Blades su zbog ugljičnih vlakana izrazito lagani i prilikom igre se skoro niti ne osjete. Dobro apsorbiraju udarce. Dvoslojna pjena dobro apsorbira udarce, tako da se lakši direktni udarci ne osjete. Zbog svoga dizajna i veličine kostobrani možda nisu dobar izbor za one igrače koji žele da im pokrivaju veću površinu noge. 

Cijena

Recenzija se odnosi na model koji je Nike predstavio 2009. godine. Od 2009. godine do danas su izdani novi modeli iz "Blade" linije. Razlika '09 modela u odnosu na noviji je samo u dizajnu. Navadeni model je izabran zbog razlike u cijeni koja ide u korist starijem modelu. Upravo je cijena jedna od glavnih razloga koji odbija kupce. Kako se radi o luksuznome proizvodu cijene se u sportskim trgovinama kreće oko 80 EUR (cca 600,00 kn). Naravno postavlja se pitanje da li je tako visoka cijena opravdana? Ako se uzmu u obzir upotrebljeni materijali, kvaliteta izrade i stvar prestiža, cijena je opravdana. Kako kostobrani nisu dio opreme koji se kupuje svake godine opravdano je uložiti u bolje.

Trebalo bi svakako provjeriti i eBay gdje se Nike Mercurial Blade Carbon Fibre može pronaći po vrlo povoljnim cijenama.

Cijena u maloprodaji: 634,10 kn (€80.21)